Rabu, 28 November 2012

Rasulullah saw dan Syafaat utk UMAT nya

Video Rasulullah saw dan Syafaat utk UMAT nya The Life of Prophet Muhammad-BBC-Full Hd
http://www.youtube.com/watch?v=I2nhuh167wY&feature=autoplay&list=PLn7ykucPFKHgHO6GLNxVCYj4qtXHM7FQQ&playnext=1

Rabu, 14 November 2012

Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah



Doa Akhir Tahun:

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun:

Barangsiapa membaca doa ini sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba’diyyah Maghrib pada malam tanggal 1 Muharram, Allah akan memerintahkan 2 malaikat untuk melindunginya daripada fitnah dan tipu daya syaitan selama setahun yang mendatang.


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Khamis, 8 November 2012

Reaksi Kita Dalam Menerima Teguran dan Kritikan.

1. Bertenang.

Tarik nafas, bertenang seketika (walaupun hati agak panas dan pedih), cuba bersangka baik, elakkan prasangka negatif (contohnya: A menegur B, B menganggap bahawa A menegurnya kerana A cemburu atau benci, padahal A mungkin saja ikhlas menegur B kerana dia sayang dan prihatin terhadap B). Ketenangan merupakan saat yang sangat sesuai untuk berfikir dengan waras. Justeru, anda adil dalam membuat pertimbangan serta tindakan dan anda boleh menerima teguran/kritikan dengan hati yang terbuka.

2. Bermuhasabah.

Silakan bersedih untuk beberapa saat/minit, kerana setiap manusia mempunyai perasaan dan berhak untuk bersedih. Tapi jangan lama-lama. Bersedih dan menangis takkan dapat mengubah apa-apa, pengecualian kepada orang perempuan, menangis boleh meredakan perasaan. Walaubagaimanapun terlalu melayan perasaan juga adalah satu kegiatan yang kurang sihat untuk kaum Hawa kerana ia yang agak membuang masa dan tenaga fikiran.
Lebih baik kita ambil beberapa saat hingga beberapa hari untuk bermuhasabah mengkaji kelemahan diri dan membuat perancangan bagaimana kita mahu mengubahnya, berusaha untuk berubah ke arah yang lebih baik sementara usia kita masih muda, bila usia dah menjelang senja, dapat kita perhatikan bahawa manusia seringkali menolak untuk berubah atau menerima perubahan, itulah kelaziman manusia, lebih-lebih lagi bila diri tidak pernah bersedia untuk berubah.
Itulah gunanya kritikan dan teguran, tujuannya supaya kita sentiasa memajukandiri, bukan menyatakan kelemahan diri.

3. Sabar dan Tidak Marah.

Andai anda dikritik/ditegur, janganlah terus melenting atau marah. Perasaan marah akan memburukkan lagi keadaan kerana boleh jadi, anda akan bertindak mengikut emosi tanpa berfikir terlebih dahulu, hal itu menampakkan lagi sifat yang kurang bijak dan kurang matang nya seseorang itu. Lebih baik anda diam seketika atau berundur seketika untuk mencari ketenangan. Ingat bahawa setiap daripada kita lemah dan pasti ada salah diri kita di mana-mana yang tidak kita sedari. Marah juga satu emosi yang kurang sihat. Sejukkan hati anda dengan mendekatkan diri dengan Allah Subhanawata'ala, berdoa, sabar dan solat (seperti entry sebelum ini).
Ingat, kawal MARAH anda!

4. Tidak putus asa

Jangan sesekali cuba berputus asa, walaupun usaha serta penat lelah kita terasa tidak dihargai. Sebenarnya kita telah berhasil, sebab itulah kita mendapat kritikan. Sekiranya tidak ada orang yang mengkritik, maka wujud dua kemungkinan. Pertama, mungkin kita sudah benar-benar bagus atau yang Kedua, mungkin saja orang tidak mempedulikan kita.
Sentiasa tanamkan dalam fikiran kita bahawa kita MAMPU berubah ke arah yang lebih baik. Jadikan kisah pelacur yang akhirnya mendapat tempat di syurga kerana memberi minum kepada anjing itu sebagai satu kisah motivasi untuk kita berubah ke arah yang lebih baik. Jangan hanya pasrah menganggap "memang aku sudah ditakdirkan begini dan punya kekurangan begini, tegur macammanapun aku takkan berubah, aku tak dapat nak buat apa-apa".
Maka, jadikan KRITIKAN SEBAGAI ALAT UNTUK MENGASAH GERGAJI ANDA, bukan menumpulkannya.

5. Bertemu dengan Orang yang Menegur.

Pertemuan dapat merapatkan hubungan. Apabila kita melihat wajah saudara kita, atau mendengar suaranya, sekaligus kita akan dapat memadamkan segala buruk sangka yang bermain di kepala, kita akan lebih mengenalnya dengan lebih dekat. Apatah lagi apabila kita berbual mesra tentang satu topik yang diminati dan bersentuhan dengannya. Janganlah kita menjauh atau merajuk apabila kita ditegur/dikritik, ia takkan menyelesaikan masalah. Bersua muka, bincangkan secara baik apa yang kita kurang setuju dengannya dan apa yang kita setujui, saling bertukar pandangan dan sentiasa terbuka.

6. Berterima kasih kepada yang Menegur

Ucapkan terima kasih kerana dia sudah menegur kita. Bukan semua orang mampu menegur orang lain, banyaknya di antara kita yang sedar sahabatnya melakukan kesalahan tetapi hanya membiarkan sahabatnya itu terus menerus melakukan salah yang sama. Hargailah orang yang telah menegur kita, itu bererti dia sangat memberi perhatian dan peduli tentang diri kita. Bahkan, dia sangat sayangkan kita.

Buat Yang Menegur..

Adalah lebih baik jika kita dapat menegur seseorang secara rahsia (personal) tanpa mengkritiknya di hadapan orang lain sehingga menjatuhkan aib nya. Tapi, adakalanya kritikan terbuka juga perlu bagi membina peribadi diri yang kuat. Tegur dengan lembut, berhikmah dan penuh kasih sayang, boleh juga bersikap tegas bila perlu, jadi amatlah penting bagi penegur mengobservasi terlebih dahulu personaliti orang yang akan ditegurnya. Jika si dia seorang yang degil dan susah menerima nasihat orang lain, maka sikap tegas itu PERLU ada pada waktu itu. Yang penting, janganlah kita cuba-cuba mencari atau mengintai kesalahan orang lain untuk ditegur.

Sama-samalah kita bermuhasabah diri baik di alam maya mahupun di alam realiti.

Rabu, 26 September 2012

Gangnam Style Versi Malaysia

Versi Sabah Style
http://www.youtube.com/watch?v=xUNb4yBz9Ck

Versi Negeri Sembilan Style
http://www.youtube.com/watch?v=kidnYHpQqFA

Versi Raya
http://www.youtube.com/watch?v=VGq35nHO95s&feature=related

Versi Super Kampung Style
http://www.youtube.com/watch?v=eT9Cdejgomc

Versi Siti Nurhaliza Style
http://www.youtube.com/watch?v=mx2yGppa2VI&feature=related

Gangnam Style Pelbagai Versi Terbaik

Versi Original
http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0

Versi Bayi Gangnam Style
http://www.youtube.com/watch?v=7iheCrwQQlI&feature=related

Versi Tembakan Gangnam Stlye
http://www.youtube.com/watch?v=HU5VTaM76Fw&feature=related

Versi Permainan Skyrim Style
http://www.youtube.com/watch?v=n8C4TCpdYlA

Versi Oregon Marching Band Style
http://www.youtube.com/watch?v=gfzCkatPlU0

Versi Gunman Style
http://www.youtube.com/watch?v=ceVlltPBcHg

Versi Violin Cover Style
http://www.youtube.com/watch?v=K4ntkbeytAo

Versi Gitar Elektrik Syle
http://www.youtube.com/watch?v=d3QiH9GAdKU

Versi Kartun Pony Style
http://www.youtube.com/watch?v=1H40wUz-Fd8

Isnin, 6 Ogos 2012

Melayu oh Melayu

Sekadar pandangan peribadi.. "Era kegemilangan Melaka jatuh disebabkan diri Melayu tu sendiri. 2012 dah nampak pergolakan yang melampau kat negara sendiri. Walaupun tiada perang senjata. Tapi sifat busuk hati sesama Melayu tu sendiri yang menjatuhkan Melayu. Ya politik tu penting dalam satu negara tapi dengan perjuangan tembolok sendiri....hmmmm.. Memang jadi Palestin lah negara ni.. Bezanya tiada zionis. Cuma sifat busuk hati sesama Melayu tu lah puncanya. Tak kira lah ideologi politik insan Melayu tu berkiblatkan mana. Sama je semua. Pejuang bangsa? Korupsi dan sifat pengkronian yang menjahanamkan Melayu.. Pejuang agama? Pejuang agama tapi bila bab memaki hamun...perghh petir pun boleh tunduk. Pejuang untuk keadilan? Lagilah... Ranap negara. Melayu yang jatuhkan Melayu."

Selasa, 10 Julai 2012

E-book Dinar Emas dan Perak

Peringkat pertama dalam proses mengembalikan Sunnah yang telah hilang itu adalah dengan melancarkan program pendidikan umum secara besar-besaran mengenai “wang” didalam Al Quran dan Sunnah. Buku kecil ini ditulis untuk membantu didalam pendidikan besar-besaran tersebut untuk mendidik umat Islam.

Petikan diatas adalah dari buku "Gold Dinar and Silver Dirham - Islam and Future of Money" karangan Sheikh Imran Hosein yang telah saya terjemahkan ke bahasa Malaysia untuk rujukan rakan-rakan sekalian. Saya telah pun mendapatkan kebenaran Sheikh Imran untuk menyebarkannya menerusi laman SD ini.

Saya meminta ribuan ampun dan maaf sekiranya terdapat kesalahan-kesalahan didalam terjemahan tersebut, komen anda amat saya hargai untuk memperbetulkan terjemahan tersebut jika perlu. Buku ini telah saya siapkan didalam dua format iaitu .pdf dan juga .epub untuk rakan-rakan yang mempunyai pembaca buku digital, iPhone ataupun iPad.

Saya mengakui agak sukar untuk menterjemahkan sepenuhnya gaya penulisan Sheikh Imran, mungkin saya tidak dapat menyampaikan sebaik mungkin gaya penulisan beliau tersebut ke bahasa Malaysia akan tetapi harapan saya agar intipati kandungan tersebut dapat difahami oleh rakan-rakan sekalian untuk membuka mata rakan-rakan pembaca sekalian lantas membangkitkan kesedaran mengenai penipuan global menerusi penggunaan wang kertas ini.

Sila klik kanan dan pilih "Save as" untuk memuat turun format buku-e pilihan anda.

1. Epub - Untuk alat pembaca digital, iPhone dan Ipad.

2. Pdf - Untuk bacaan menggunakan Acrobat Reader

3. Gambar muka depan buku.

Harap usaha kecil ini mampu membawa perubahan kepada masyarakat untuk bersama berubah kearah kehidupan yang lebih baik, bukankah Allah tidak akan mengubah sesuatu umat itu jika mereka sendiri tidak mahu berubah? Insyaallah akan berjaya..

Copy Paste Dari : http://syurgadidunia.blogspot.com/2011/10/dinar-emas-dan-dirham-perak-islam-dan.html

Isnin, 2 Julai 2012

10 Amalan Terbalik Yang Tidak Disedari



antara amalan-amalan yang mengalami tranformasi dari keadaan asal:

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

“Abdullah bin Ja’far berkata: Ketika tersebar tentang berita terbunuhnya Ja’far, Nabi sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda: Hendaklah kamu menyediakan makanan untuk keluarga Ja’far, mereka telah ditimpa keadaan yang menyebukkan (kesusahan)”
(Dihasankan oleh at-Turmizi dan di sahihkan oleh al-Hakim)

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia

SAMA2 KITA AMBIL IKTIBAR, betulkan mana yang bengkok dan baiki amalan sedia ada

CopyRight Facebook

Ahad, 1 Julai 2012

Jemputan Malaysia Open Source Conference 2012 (MOSC2012)

Persidangan Sumber Terbuka Malaysia 2012 MOSC.my

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bersama email ini dipanjangkan surat cadangan penyertaan Persidangan Sumber Terbuka Malaysia 2012 (MOSC2012) http://www.mosc.my/ untuk tindakan pihak Tuan / Puan, yang boleh dimuat turun di laman ini :-

https://docs.google.com/folder/d/0B0IDp-SU6_J7UFRWUTZkMEd3eUk/edit

Malaysia Open Source Developer’s Community (OSDC.my) dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dengan bangganya akan menganjurkan Persidangan Sumber Terbuka Malaysia 2012 atau Malaysia Open Source Conference 2012 (MOSC2012) buat tahun yang ke-4, yang akan diadakan dari 8 hingga 10 Julai 2012 di Berjaya Times Square Hotel & Convention Centre, Kuala Lumpur, Malaysia.

Tema persidangan untuk MOSC2012 adalah "Enterprising Open Source". Tema ini adalah kesinambungan dari tema terdahulu iaitu “Open To Change”, “Making The Change” dan “Innovating The Change”. Tema tahun ini membolehkan peserta untuk berkongsi dan meneroka penyelesaian dan teknologi Sumber Terbuka yang digunakan dalam persekitaran berskala sederhana dan besar. MOSC2012 akan menjadi platfrom perkongsian pengetahuan yang mengandungi dua haluan perbincangan yang akan mewakili semua pihak yang terlibat dalam dunia Sumber Terbuka; iaitu pembangun perisian termasuk komuniti Sumber Terbuka, dan juga sektor perniagaan. Persidangan ini mensasarkan penyertaan daripada agensi kerajaan dan sektor perindustrian dan perniagaan. Ini adalah peluang yang amat baik untuk kami memperkenalkan keupayaan teknologi Sumber Terbuka kepada organisasi yang berkenaan.

Kami menjemput tuan/puan untuk menyertai lebih 500 pembangun perisian, perunding, pakar, dan pengguna perisian Sumber Terbuka yang akan membincangkan dalam lebih 30 sesi tentang topik-topik terkini Sumber Terbuka seperti Cloud Computing, Big Data, Big Storage, Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Android and Mobile Computing, Sekuriti komputer, Java, Linux, PHP, Joomla dan sebagainya. Oleh itu, kami amat berharap tuan/puan dapat menyertai persidangan ini untuk berkongsi pengalaman dengan peserta dan pembentang berkenaan pembangunan Sumber Terbuka, sekaligus memberikan sokongan tuan/puan kepada komuniti dan pembangun perisian.

Kehadiran dan penyertaan tuan/puan didalam persidangan ini juga akan memberikan peluang untuk tuan/puan berinteraksi dengan komuniti dan pembangun perisian terbaik di rantau Asia Pasifik. Pendaftaran boleh dibuat di laman web http://www.mosc.my. Yuran penyertaan hanyalah RM599.00. Sekiranya tuan/puan memerlukan penjelasan lanjut, sila hubungi Puan Khairunnajah Abd Kadir di alamat emel [email protected] atau melalui telefon di nombor +6012 631 8980.

Sekian, Terima Kasih.

Harisfazillah Jamel
Secretariat, OSDC Malaysia
[email protected]

Sila lawat Facebook MOSC2012

https://www.facebook.com/mosc2012

13 Tahun Dianiaya oleh Sistem Politik Malaysia

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vVTXcHxCUEo

 

Adakah Realiti Kisah Sebenar Di Malaysia... fikir-fikirkanlah....

Isnin, 25 Jun 2012

Jumaat, 1 Jun 2012

Nazrey Johani - Muslimah (Official Music Video)

http://www.youtube.com/watch?v=AAnXVDNCLEs

Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu

Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia

Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati

Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya

Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati

Oh muslimah
memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya

Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah

Mempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah

Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati

Rabu, 9 Mei 2012

Dengan siapa saya wajib berhijab dan haram bersalam?

Cara Bersalam

dari Facebook

Percubaan Levitation Photography

Merujuk kepada Wikipedia
Levitation (from Latin levitas "lightness")[1] is the process by which an object is suspended by a physical force against gravity, in a stable position without solid physical contact. A number of different techniques have been developed to levitate matter, including the aerodynamic, magnetic, acoustic, electromagnetic, electrostatic, gas film, and optical levitation methods.

Levitation photography mempunyai pelbagai teknik boleh dilakukan, tetapi teknik ini bebeza sedikit sebab original.. tiada editing.. hanya menggunakkan kudrat manusia dan Lompat

Penyapu Terbang
Teknik Terbang menggunakkan Penyapu Lidi

 

Rempit Terbang
Aksi Lucah Rempit Jalanan

 

Terbang ke Awan
Percubaan Terbang ke Awan malang nya terhempas di juga di daratan

 

Kuasa Kentut
Kuasa Kentut dari Master Of Kung Fu Panda

 

Teknik Bertapa
Teknik Bertapa dari Master Of Kung Fu Panda

 
EXIF
Exposure time 1/250
ISO speed ISO-200
F-stop f/5.6

P/S :-
Terima kasih kepada tukang tembak dari
Tok Kaw Photography
Gear Nikon D300s
Lens Nikon 35mm f/1.8
http://az1961.fotopages.com/ http://azam61pd.deviantart.com

Isnin, 30 April 2012

Bersih 3.0 Polis VS Peserta Bersih

Lihat ini
http://www.youtube.com/watch?v=YuofaEejSos

Kemudian lihat ini pula
http://www.youtube.com/watch?v=9xPDKuTZueo&feature=relmfu

Tolong nilaikan siapa yang bersalah..... dan Kaji dahulu video tersebut dengan terliti dan gerak perlahan
dan ini pendapat saya, Selagi bernama Manusia dimuka bumi, Sifat Manusia akan hilang pertimbangan diri, Ustaz pun boleh kalah dengan Nafsu.. apa lagi manusia biasa apabila nilai-nilai sifat kemanusian akan hilang.. tahap kesabaran manusia ada batasnya bagi saya sama ada pihak polis (individu) atau peserta bersih (individu) kedua-kedua bersalah atas individu bukannya Bersih 3.0 mahu pun Pihak Berkuasa.

Apabila seorang islam membuat taik, habis nama Islam di labelkan sebagai Pengganas bukannya pada individu. Sama jugak macam kes Bersih 3.0. sepatutnya disalahkan Individu..

P/S
Saya yang berada di atas pagar.. :) tidak ke kiri atau kanan. Sekiranya tidak puashati ada saluran yang betul.. kasi pangkah sudah.. ada negeri dimenangi oleh pembangkang dan ada negeri dimenangi oleh pro. bagi saya cukup adil walaupun ada setengah ke kiri atau kanan tidak betul...

http://www.youtube.com/watch?v=wPxYKjb9WLA

Ahad, 15 April 2012

13 Alasan Tidak Mahu Menutup Aurat Bagi Wanita Islam

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?
-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.
“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”

(Menegur memang ada caranya.. Maaf jika aku terlalu kasar dalam menegur.. Manusia.. Tak pernah lari daripada kesilapan.. So, terima kasih pada yang menegur. Aku tidak akan sama sekali melenting. Aku bersyukur bila ada yang menegur sebab itu tandanya orang sayangkan kita..)

Hanya sekadar renungan.... ( source MATBAGERO cari Forum)

Jumaat, 13 April 2012

Cara Pemakaian Tudung Yang Sempurna

Beberapa kesalahan cara pemakaian tudung , sila tag & share kepada kawan2 kita yang da tutup aurat tapi masih tidak sempurna..Tanggungjawap kita tu...org beriman mengasihani saudaranya spt ia mengasihi dirinya sendri..

boleh tengok video Ustaz Don Danial di : YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=2vrxzIOWYbU&feature=player_embedded


Anda Juga boleh mendownload Video tersebut di

http://db.tt/MqyxFLOG

Selasa, 10 April 2012

Rakyat dan Pemimpin

Sebelum bersungguh-sungguh ingin menghapuskan korupsi pada pemerintah, rakyat harus menghapuskan korupsi pada diri mereka sendiri. Berapa ramaikah rakyat yang mengabaikan solat namun mengharapkan pemimpin seperti Umar Abdul Aziz? Berapa ramaikah rakyat yang menipu dalam urusan perniagaan namun mengharapkan pemimpin yang jujur dalam harta negara ? Berapa ramaikah rakyat yang sangat kedekut dalam bersedekah namun mengharapkan mereka mendapat harta negara dengan saksama ? Berapa ramaikah rakyat yang melanggar undang-undang keselamatan jalanraya namun mengharapkan mahkamah yang telus? Berapa ramaikah rakyat yang tidak peduli terhadap mesej kenabian lalu mengharapkan pemimpin yang memimpin dengan jalan kenabian ?

Sebelum rakyat bising mereka ditipu oleh Kerajaan, semak dulu adakah rakyat sudah berlaku jujur dalam urusan mereka dengan kerajaan. Masih ada lagikah rakyat yang tipu ketika 'punch card' di tempat kerja. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'office hour' dengan meng'ular'. Masih ada lagikah rakyat yang ambil M.C tanpa ada apa-apa keuzuran. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'claimn' untuk out station. Masih ada lagikah rakyat yang gunakan harta pejabat untuk kegunaan peribadi. Jika rakyat masih tipu kerajaan, maka tidak pelik kerajaan juga akan tipu rakyat.

Telah menjadi Sunnatullah bahawa kaum-kaum yang zalim itu diperintah oleh orang yang zalim.

Firman Allah: “Dan (penduduk) negeri itu telah Kami binasakan ketika mereka berbuat kezaliman.” (Surah Al Kahfi, 18: 59)

Al-Walid ath-Tharthusi rahimahullah berkata, “Sehingga sekarang masih terdengar orang-orang berkata, “amalan- amalan kalian adalah pekerja-pekerja kalian”, sebagaimana kalian sekarang ini; maka seperti itulah kalian akan dipimpin."

Di dalam al-Qur’an terdapat ayat yang semakna dengan perkara ini.

“Dan demikian kami jadikan sebahagian orang-orang yang zalim itu menguasa sebahagian yang lain disebabkan apa-apa yang mereka (masyarakat) usahakan.” (Surah Al-An’am, 6: 129)

Imam Ibnu Katsir rahimahullah menjelaskan (berkenaan ayat tersebut)

“Tiada orang yang zalim pun melainkan ia akan diuji dengan orang yang zalim. Dijadikan dari kalangan orang-orang yang zalim, mereka dikuasai oleh orang- orang-orang yang zalim lainnya Sebahagian mereka dihancurkan dengan sebahagian lainnya, dan sebahagian mereka disiksa dengan sebahagian lainnya, sebagai balasan atas kezaliman mereka.” (Rujuk: Shahih Tafsir Ibnu Katsir, Terbitan Pustaka Ibnu katsir, jil 3, m/s. 430)

“Wahai rakyatku! Bersikap adillah kepada kami! (Bagaimana mungkin) kalian mahukan dari diri kami sebagaimana yang dilaksanakan oleh Abu Bakar dan Umar, sedangkan kalian tidak pun mengerjakan sebagaimana apa yang mereka amalkan?!” (Siraj al-Muluk, m/s. 100-101).

Pemimpin itu asalnya adalah seorang Rakyat. Zalimnya seorang Pemimpin disebabkan zalimnya seorang Rakyat, begitu juta sebaliknya

*****Fikir fikirkan lah....setakat mana amalan kita sebelum kita mengharapkan amalan baik dari Pemerintah?

1. Sudahkah kita membayar zakat dengan telus
2. Sudahkah kita mendidik anak dengan didikan islam
3. Sudahkah kita menjalankan amalan Rukun Islam dengan sempurna
4. Sudah kah kita membantu kaum keluarga seperti di syariatkan
5. Sudahkah kita menjadi anak atau abang lelaki yang bertanggung jawab
6. Sudahkah kita solat 5 waktu sebelum bercakap hal agama
7. Adakah kita bertanggung jawab terhadap Mak Bapak dan kaum keluarga
8. Adakah kita menjadi jiran mengikut ajaran islam

Dan banyak lagi....Tanya lah diri kita setakat mana amalan kita? sebelum bercakap mengenai islam dalam negara?

Isnin, 9 April 2012

Suami, isteri dan laman sosial

Nota peringatan bagi ku sebagai seorang Suami.....

Salam ustaz, saya seorang suami. Saya amat berbesar hati sekiranya ustaz dapat memberikan saya jawapan dan penjelasan atas soalan-soalan saya di bawah:

1. Sekiranya seorang isteri mempunyai akaun jaringan sosial seperti facebook, yahoo messenger, email peribadi dan seumpamanya, patutkah seorang isteri tersebut memberikan akses kepada akaun-akaun tersebut kepada suaminya agar dapat berkongsi sama melihat kandungan, rakan, gambar, nota dan segalanya yang terdapat di dalamnya?

Wajib suami menjaga ahli keluarga (isteri dan anak-anak) dari perkara yang boleh memabawa mereka kepada dosa yang akhirnya membawa ke neraka.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Wahai orang-orang beriman, selamatkanlah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari api neraka” (Surah at-Tahrim, ayat 6).

Di antara yang dipesan oleh Rasululllah s.a.w ialah berhati-hati dalam memilih kawan sebagaimana sabda baginda yang bermaksud : “Seseorang itu berada di atas agama kawannya, maka hendaklah setiap dari kamu memerhati dengan siapa dia berkawan” (Hadith Riwayat Imam Abu Daud dan at-Tirmidzi).

Facebook adalah jaringan kawan-kawan dan kenalan, maka suami mempunyai hak untuk memantau dengan siapa isteri dan anak-anaknya berhubungan demi membolehkannya melaksanakan kehendak ayat dan hadith tadi.

2. Haruskah seorang isteri berkongsi alamat email peribadi kepada lelaki lain yang bukan mahram walaupun atas dasar berkawan?

Suami tidak boleh terlalu menyekat isteri dari bergaul dengan orang sekeliling terutama berhubungan dengan keluarga dan rakan-rakan wanita yang solehah. Namun suami wajib menegah isteri dari terlibat dengan hubungan yang dilarang agama seperti hubungan dengan lelaki yang bukan mahram tanpa ada keperluan, bergaul dengan wanita-wanita fasik (yang tidak menjaga agama), bertandang ke tempat maksiat atau yang mendorong kepada maksiat. Suami mempunyai hak untuk menegah isteri dari terlibat dalam pergaulan sedemikian dan ia termasuk dalam kewajipan mencegah mungkar (atau menutup ruang kepada mungkar) dengan kuasa yang dimiliki.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “Sesiapa dari kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika tidak mampu, dengan lidah. Jika tidak mampu, dengan hati dan ia adalah selemah-lemah iman” (Hadith Riwayat Imam Muslim dari Abi Sa’id al-Khudri).

Menurut ulama, antara maksud mencegah dengan tangan ialah menggunakan kuasa yang ada untuk mengubah kemungkaran. Dinisbah kepada keluarga, bapa atau suami adalah orang yang berkuasa keatas ahli-ahli keluarga.

3. Haruskah seorang isteri menerima tawaran atau panggilan untuk menjadi kawan/sahabat dari lelaki yang bukan mahram melalui jaringan sosial atau email seperti diatas?

Syariat Islam amat mengambil berat hubungan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi (yakni yang tiada hubungan mahram atau hubungan suami-isteri) di mana ia menyempitkan hubungan dan pergaulan antara keduanya hanya kepada keperluan sahaja (bukan kebebasan). Ini kerana kebebasan akan mendorong kepada zina. Ini sebagaimana kata Nabi s.a.w ; “Tidak berduaan seorang lelaki dan seorang wanita melainkan syaitan yang akan menjadi orang ketiga” (Hadith Riwayat Imam at-Tirmizi dari Ibnu ‘Umar).

Jadi, apabila seorang lelaki dan wanita bebas berhubung dan bercating, syaitan akan membisikkan kepada setiap mereka dan menimbulkan ghairah dan seronok, lalu ingin bertemu dan akhirnya terjerumuslah ke dalam maksiat sekalipun telah bersuami. Kejadian ini tidaklah asing lagi hari ini.

4. Salahkah seorang suami meminta seorang isteri meberitahu suaminya sekiranya si isteri ada menerima panggilan atau tawaran dari lelaki lain untuk menjadi sahabat atau rakan dari jaringan sosial atau email?

Islam tidaklah menyekat kebebasan umatnya, namun Islam memberi peringatan; kebebasan yang terlalu luas akan menjahanamkan. Oleh itu suami perlu mengimbangi kehidupan keluarganya antara kebebasan dan sekatan. Jangan memberi kebebasan tanpa batasan dan jangan pula terlalu mengongkong. Terbaik ialah pertengahan. Suami boleh membenarkan, tetapi pada masa yang sama perlu bertegas dalam perkara tertentu. Sebagai contoh, bila isteri minta nak berlaman sosial, suami menjawab; “Boleh, tetapi saya hanya benarkan dengan wanita sahaja dan jika lelaki, saya hanya benarkan dengan keluarga sahaja”.

5. Adakah seorang suami itu bersikap terlalu cemburu kepada isterinya sekiranya si suami berpandangan sedemikian?

Sikap cemburu suami jika berasas, itu adalah tanda iman. Namun cemburu tanpa berasas, itu adalah tanda penyakit hati. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud ” “Cemburu ada dua, satunya disukai Allah dan satu lagi dibenci Allah. Cemburu jika berpunca dari keraguan/kegusaran, ia disukai Allah. Namun jika tidak datang dari sebarang keraguan, ia dibenci Allah” (Hadith Riwayat Imam Ahmad, at-Thabrani dan al-Hakim dari ‘Uqbah bin ‘Amir. Menurut as-Suyuti; hadith ini sahih. Lihat; al-Jami’ as-Saghier, hadith no. 5783).

Menurut ulama, maksud cemburu tanpa keraguan ialah cemburu buta, yang timbul dalam hati tanpa sebarang sebab iaitu semata-mata buruk sangka dari suami terhadap isteri atau dari isteri terhadap suami (Faidhul-Qadier).

Di dalam hadith lain, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud ; “Tidak akan masuk syurga lelaki yang dayus” (Hadith Riwayat Imam at-Tayalisi dari ‘Ammar).

Maksud dayus ialah; lelaki yang hilang perasaan cemburu terhadap nilai dirinya di mana ia tidak kesah dengan siapa lelaki yang bersama dengan isteri atau anak perempuannya, dengan siapa mereka keluar dan ia tidak mengambil berat akhlak dan tingkah laku mereka (al-Fiqh ‘Ala al-Mazahib al-Arba’ah).

Wallahu a’lam.

Rujukan:

1. Fatawa Dar al-Ifta’ al-Misriyyah, 10/172.
2. Faidhul-Qadier, Imam an-Minawi, Syarah hadith no. 5783.
3. Al-Fiqh ‘Ala al-Mazahib al-Arba’ah, Syeikh Abd Rahman al-Jazairi, juz 5.

Sumber Website dari: Syahirul.com

Simpan Emas VS Duit untuk membeli Rumah

http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=RvL_Dm2d99A

Turkey Once Again Proves That Gold Is First And Foremost Money

The Turkish central bank has doubled the amount of gold that lenders can hold in reserves (as opposed to paper money - Lira) as part of their reserve requirement changes. As the WSJ reports, this shift from 10% to 20% means that Turkish banks can use their shiny yellow metal as fungible money reserves against foreign currency deposits. This move follows closely on the heels of our comments on last week's 'gold transfer' efforts in Turkey to unleash some of the country's vast personal holdings of Gold. This effort to draw down on the nation's individual gold reserves - the traditional form of savings in Turkey - is part of Ankara's efforts to reduce a finance gap that is currently around 10% of GDP but more importantly it should serve as a lesson reality-check for Bernanke that gold is money and in the words of a 70-year-old housewife "In an emergency, I can convert [gold] to cash and I don't have to wait for the bank to say the asset has matured." It would seem a better store of value than the Lira over the past decade or two and we suspect incentives will have to rise considerably to 'help' the people part with their savings-gold.

It would seem the rise in the value of Gold (in Turkish Lira) has been a 'good' store of value for the Turkish people over the past two decades...

Sumber Rujukkan dari http://www.zerohedge.com/news/turkey-once-again-proves-gold-first-and-foremost-money

Sekiranya anda buat kajian bila Duit USD jatuh maka Nilai Emas akan Naik dan Emas tidak pernah jatuh nilainya, dan nilai Kenaikkan emas Purata setahun aku ambil 20% (paling minimum)

Contoh saya ambil bermula pada tahun 1983 hingga 2012


gold price charts provided by goldprice.org

Bukan apa, rasa rugi sekiranya membeli rumah dengan hutang andai kata beli rumah 100 ribu untuk 30 tahun dan aku buat pengiraan sendiri pada link http://pinjaman.treasury.gov.my/bbalik_ettak2.php?fnilai=100000&Dumur=30&fjumlah=100000&Dtempoh=30&like=3&siap=1
ANGGARAN BAYARAN BALIK BULANAN
MELALUI SKIM ETIQA TAKAFUL
Umur : 30 Tahun
Nilai Penuh Hartanah : RM 100,000.00
Jumlah Pinjaman : RM 100,000.00
Tempoh Pinjaman : 30 Tahun
Tujuan Pinjaman Bagi Membeli : Rumah Kediaman Bertanah (Kekal)
Peringkat Pembinaan : Siap Sepenuhnya/Membeli Tanah
Skim Perlindungan : Etiqa Takaful
Jumlah Pinjaman Diluluskan : RM 104,290.00
Insuran Api : RM 522.00
Insuran Nyawa : RM 3,768.00
Bayaran Balik : RM 497.90
RM 497.90 X 12bln X 30 tahun = RM 179244

Sekiranya aku menyimpan duit di bank tak kirala dimana-mana nilai duit akan jatuh + tanah dan nilai rumah melambung -lambung , sekiranya dengan emas ia kalis inflasi. kalo dulu beli emas 1 KG baru USD 10K sekarang pada tahun 2012 -+ USD50K anggaran sahaja dan merujuk pada cart di atas (kenaikkan emas 500%) hohohoh banyak nya kalo simpan dekat ASB 30 tahun, USD 10K X anggaran setahun ASB 8% X 30 tahun = USD 34K

Saya akan kumpul duit Tabung Haji kemudian cukup nilai setahun terus Sambar Emas kemudian di pajakkan. Duit Pajakkan tersebut di simpan kembali pada Tabung Haji. Habis bayar Pajak dah ada Emas + Simpanan Duit , Kemudian beli lagteknik ini akan berulang selama 30 tahun insyallah

Al-hamdulilah beli kereta 15K dengan Cash dari Pajakkan Emas dengan menggunakkan teknik diatas walaupun secondhand, kereta itu keperluan bukan kehendak

Islam mengajar kita Hidup kesederhanaan bukan Kemewahan

Pilihan ditangan masing-masing. hendak seribu daya tak nak seribu dalih...... ;p

P/S - Sekiranya ada Teknik lain kongsikan dan ASB tuh haram huhuhuh

Khamis, 5 April 2012

Minyak Hitam HPA

http://www.youtube.com/watch?gl=US&feature=player_embedded&v=qC9aFfaEvSY

HPA Lube adalah produk minyak pelincir kenderaan berprestasi tinggi dengan kualiti antarabangsa kini sudah dipasarkan di cawangan HPA. Tingkatkan prestasi enjin kenderaan anda dengan HPALUBE. Guna dan nikmatilah kehebatan minyak pelincir enjin HPA yang tersendiri, mengatasi kemampuan jenama lain di pasaran dengan Formula MAS adunan 3 dalam 1 (Metal Treatment / Additive / Synthetic).

Keterangan Produk HPA Lube:

1. Dikilangkan di kilang bertaraf ISO 9001, no. sijil 601224.
2. Diklasifikasikan sebagai minyak pelincir terbaik dengan kualiti bertaraf antarabangsa.
3. Kandungan diimport 100% dengan formula dan teknologi dari negara Jerman.
4. Pengiktirafan United Kingdom Accreditation dan memenuhi spesifikasi ACEAA3/B3, VW500CCMC, G5/PD2/D4, API SM/CI-4 EC & SAE 10W/40 SM/CI-4, 20W/50 SM/CI14 /
5. Disahkan dan diakui oleh Exel Trad, San Diego.

Antara kelebihan lain produk HPA Lube:

  • Kekuatan enjin bertambah

  • Memanjangkan tempoh hayat enjin

  • Kuasa pecutan (pick-up)

  • Menyejukkan enjin

  • Mengelakkan geseran logam dalam enjin

  • Mengurangkan bunyi enjin

  • Memanjangkan hayat servis penukaran minyak sehingga 15,000 km (untuk Synthetic Mas).

  • Produk ini diinsuranskan RM1,000,000,00


Sumber: http://pjszon-timur.blogspot.com

1. HPA LUBE HPA SYNTHETIC MAS 10W/50SM-CI-4

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 150.00
Sabah & Sarawak: RM

Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 125.00
Sabah & Sarawak: RM

Nilai Mata: 15

2. HPA LUBE ADVANCE GRED TERBARU  20W/50SM/CI-4

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 70
Sabah & Sarawak: RM -

Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 62
Sabah & Sarawak: RM -

Nilai Mata: 8

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!